Op verzoek van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een studie uitgevoerd om de omvang van de Belgische btw-kloof (VAT gap) te berekenen. Minister Van Peteghem verzocht om deze specifieke berekening om gerichte beleidsmaatregelen te kunnen nemen om het verschil tussen de verwachte btw-inkomsten voor de overheid en de daadwerkelijk geïnde bedragen te verkleinen. De conclusies van de studie zijn sinds 22 mei online beschikbaar.
Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, verantwoordelijk voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding en de Nationale Loterij, verklaarde: “Een eerlijk belastingstelsel is er een waarin iedereen zijn eerlijke en verwachte bijdrage levert. Wanneer we constateren dat de overheid minder btw-inkomsten ontvangt dan zou moeten, wordt deze fundamentele eerlijke verdeling ondermijnd. Het rapport van het IMF is cruciaal om op basis van cijfers en feiten gerichte beleidsmaatregelen te ontwikkelen die de btw-kloof verkleinen.”
Het verkleinen van de btw-kloof is van belang om ervoor te zorgen dat iedereen een eerlijke bijdrage levert. Daarom heeft de federale regering het verkleinen van de btw-kloof opgenomen in het regeerakkoord. “Maatregelen zullen worden genomen om de btw-kloof (…) te verkleinen tot het niveau van onze buurlanden,” zoals vermeld staat.
Elke euro die het land misloopt, heeft een onderliggende oorzaak. Het rapport van het IMF biedt nieuwe inzichten in die oorzaken. Hoewel het rapport aantoont dat de Belgische btw-kloof in 2021 kleiner is geworden ten opzichte van 2020, is er nog steeds werk te verrichten om de kloof verder te verkleinen en in lijn te brengen met het Europese gemiddelde.
Het rapport is sinds maandag 22 mei 2023 integraal beschikbaar op de websites van het IMF en de FOD Financiën. Het vormt nu de basis voor het verdere beleidswerk van Minister Van Peteghem. De minister heeft al beleidsmaatregelen genomen, zoals de hervorming van de btw-ketting, de afschaffing van het renovatie-attest en de digitalisering van de kassabonnen. Daarnaast worden ook voorstellen besproken, zoals de modernisering van het witte-kassasysteem en het voorstel voor de invoering van e-invoicing en e-reporting.
In de eerste helft van 2024 zal België het voorzitterschap van de Europese Unie en de Benelux-samenwerking op zich nemen. Minister Van Peteghem plant in die periode een vervolg op het ‘Reducing the VAT gap’-colloquium van maart 2022. Dit biedt de gelegenheid om de resultaten van het verrichte werk te bespreken met internationale partners zoals het IMF, de OESO en de Europese Commissie.